Lamar Station Crossing is a new development by Metro West Housing Solutions, the housing authority of Lakewood, CO. The PUD is adjacent to the newest Lightrail line in Colorado, the W line to Golden. The housing authority approached Colorado Building Workshop about designing a classroom to educate the residents about urban farming. The site is located in the panhandle of the property along the Lakewood Gulch. Given the up-and-coming characteristics of the neighborhood visibility into the classroom and vandalism were concerns. The solution was a steel bar grate structure that provided “dynamic” transparency. The orientation of the classroom allows for views into the space by staff sitting in their office while simultaneously allowing privacy for those learning in the classroom. When approaching the classroom on the path the structure continually gets more opaque due to the orientation of the vertical louvers. The bar grate skins carry the majority of the building load all but eliminating the need for columns and vertical web members. Once inside, the classroom subtly divides itself into three spaces. A large steel gutter that terminates in a wash station and planter marks the entry. A mobile table, and skylight, defines the classroom space directly east of entry, while the stage west of the entry opens to the future raised beds and amphitheater seating.



Students |
Shawn Adams, Brandon Bain, Kristin Bevis, Mike Blea, Joe Coleman, Amr Fayez, John Gibbons, James Hart, Jeremy Jones, Amy Keil, Maeve Kinsey, David Kornmeyer, Breton Lujan, Kendra Matrician, Paul Mitchell, Jack Tipton

Lamar Station Urban Farming Classroom



[colorado building workshop] architecture


2014 arch-6170


lakewood, colorado : location


erik sommerfeld : instructor


wall : team leader


500 sq.ft. : size



designboom : publication




role |

Shawn was the team leader of the walls. He produced and reviewed all construction documents concerning any wall detail, from elevations, sections, roof plan, and roof to wall and slab to wall connections. He partnered with team members David Kornmeyer and Paul Mitchell, also part of the wall team, to order, price, budget and create shop drawing for all wall materials.


Eliminating the need for structural columns, the bar grate skins carry the majority of the building’s load, while the use of vertical louvers means that as one approaches the structure it appears more opaque. Internally, the space is divided in three with a steel gutter terminating in a wash station, and a planter clearly delineating the entrance. A mobile table and skylight defines the learning area directly east of entry, while the stage to the west opens to the future raised beds and amphitheater seating.





ribbon deatil

vertical steel bar-grate

In order to deal with the potential threat of vandalism a steel bar grate structure was devised that lent the scheme a sense of dynamic transparency. The orientation of the volume allows for views into the space by staff sitting in their office, while simultaneously offering privacy for those inside of the classroom.


interior open skylight [central location of classroom]

south elevation | gutter to planting
north elevation | entry